JAROMÍR KALLISTAJaromir-Kallista-PSZ-2010

se narodil 18. 12. 1939 v Praze. V letech 1959–1964 vystudoval Filmovou fakultu AMU obor produkce. Po absolutoriu pracoval do roku 1970 ve Filmovém studiu Barrandov. Po odchodu z Barrandova pracoval mimo státní struktury jako nezávislý filmař. V té době pracoval několikrát v režijním štábu s Evaldem Schormem a Antonínem Mášou. Z té doby se datují i některé dokumentární filmy, na kterých pracoval. Od roku 1973 do roku 1988 řídil produkci pro Laternu Magiku. Od roku 1989 přednáší na Filmové fakultě AMU.
V roce 1983 vytvořili s Janem Švankmajerem nezávislou filmovou skupinu mimo struktury státního filmu. V roce 1992 legalizovali svou činnost a vytvořili společně ATHANOR s. r. o.
– společnost pro filmovou tvorbu.


filmografie:

Spolupráce s Janem Švankmajerem (výběr):

2010 – PŘEŽÍT SVŮJ ŽIVOT
2005 – ŠÍLENÍ
2000 – OTESÁNEK
1996 – SPIKLENCI SLASTI
1994 – LEKCE FAUST
1992 – JÍDLO
1990 – KONEC STALINISMU V ČECHÁCH
1987 – NĚCO Z ALENKY

1988 – Laterna Magika: VIVISEKCE (produkce), režie Antonín Máša
1983 – Laterna Magika: ČERNÝ MNICH (produkce), režie Evald Schorm
1982 – Laterna Magika: NOČNÍ ZKOUŠKA (produkce), režie Evald Schorm
1981 – Laterna Magika: JEDNOHO DNE V PRAZE (produkce), režie Ladislav Helge
1979 – Laterna Magika: SNĚHOVÁ KRÁLOVNA (produkce), režie Evald Schorm
1976 – Laterna Magika: KOUZELNÝ CIRKUS (produkce), režie Evald Schorm
1975 – Laterna Magika: PRAŽSKÝ KARNEVAL (produkce), režie Evald Schorm
1968-1990 – ZMATEK (produkce), režie Evald Schorm
1968 – VRAŽDA ING. ČERTA (produkce), režie Ester Krumbachová
1966 – KONEC SRPNA V HOTELU OZON (produkce), režie Jan Schmidt